10.3.2020 Helsinki

TILANNEPÄIVITYS JA TOIMINTAOHJEET KORONAVIRUKSEEN (COVID-19) LIITTYEN

Yleistä taudista:

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä yli 110 000. Tapauksista suurin osa on todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa.

Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti. Tähän mennessä Suomessa on todettu 30 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. Niistä 23 liittyy matkailuun ja jatkotartuntoja on seitsemän. Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista ovat olleet lieviä. Osa on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti.

Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on epätodennäköistä, eikä THL:n mukaan epidemia-alueelta Suomeen tuoduista tai lähetetyistä tavaroista ja elintarvikkeista voi nykytiedon mukaan saada koronavirustartuntaa. Koronavirukset eivät säily pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa.

LUE AJANTASAISET TILANNETIEDOSTUKSET THL:N SIVUILTA

VICTOR EK MUUTOT OY:N TOIMINTAOHJEET KORONAVIRUS-EPIDEMIAAN LIITTYEN (10.3.2020)

Victor Ek Muutot Oy on julkaissut alla olevan ohjeistuksen koronavirukseen liittyen. Riski on toistaiseksi pieni, mutta olemassa, joten ennaltaehkäisy on tässä vaiheessa avainasemassa. Toimintaohjeet koskevat koko henkilöstöä, siihen saakka, kunnes toisin tiedotetaan.

YLEINEN VARAUTUMINEN JA ENNALTAEHKÄISY:

  • Varmistetaan, että käsienpesuaineita löytyy wc-tiloista ja käsidesiä yhteisistä tiloista
  • Muuttomiehistölle hankitaan myös kertakäyttö puuvillahanskoja harkinnan mukaan käytettäväksi. Käytetyt hanskat hävitettävä muuttotapahtuman jälkeen.
  • Vältetään kättelyä (myös kausi-influenssan leviämisen vuoksi).
  • Suoritetaan arviokäynnit videon välityksellä aina kun mahdollista
  • Vähennetään kokouksia ja pidetään ne mahdollisuuksien mukaan video-kokouksina
  • Erilaisiin seminaareihin tms. osallistumiset siirretään eteenpäin mahdollisuuksien mukaan.
  • Riskialueilta tulevia vieraita emme ota toistaiseksi vastaan.

MATKUSTAMINEN:

  • Riskialuille suuntautuvia työmatkoja ei tehdä (Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio). Ulkoministeriön matkustusohjeita ja riskialueita päivitetään jatkuvasti, joten tarkasta maan tilanne ja ohjeistus täältä: https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o
  • Vapaa-ajan matkoja riskialuille tulee myös välttää.
  • Henkilökunnalle voimaan ilmoitusvelvollisuus ulkomaanmatkailuun liittyen, eli ulkomaille suuntautuvista matkoista tulee ilmoittaa esimiehelle, ennen matkalle lähtöä. Riskialueille suuntautuneiden matkoihin liittyen yritys päättää 14 vrk karanteeniin asettamisesta tapauskohtaisesti.
  • Myös mikäli lähipiiriisi kuuluva on palannut riskialueelta ja saat itse flunssaoireita, älä tule työpaikalle vaan ota ensin yhteyttä esimieheesi ja sen jälkeen kysy lisäohjeita työterveyshuollosta.

MUISTA HUOLELLINEN KÄSIEN PESU!!

Milloin on tarpeen suojautua?

Kun työntekijä on tekemisissä mahdollisesti uuden koronaviruksen (COVID-19) tartuttaman ihmisen kanssa, tulee omaan käsihygieniaan ja asianmukaiseen suojautumiseen kiinnittää huomiota. Tällä hetkellä tiedetään, että COVID-19-koronavirusinfektio voi esiintyä Manner-Kiinasta (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreasta, Iranista tai Italiasta tulevalla henkilöllä tai henkilöllä, joka on ollut läheisessä kontaktissa virusinfektioon sairastuneen kanssa.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön. Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Uuden koronaviruksen   tarttuvuus ei vielä ole tarkoin selvillä. Tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on tämänhetkisen tiedon mukaan epätodennäköistä.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi koskaan. Laita nenäliina sekajätteisiin.
Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Ohjeeseen käsienpesusta ja yskimisestä.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.

Jos epäilet, että olet ollut tekemisissä mahdollisesti virusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa sekä saat kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa tapaamisesta, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Mitä pystyn tekemään välttääkseni tartunnan?

Tartunnan torjunta käsien kautta:

  • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, ellei työssäsi olla ohjeistettu käyttäytymään toisin.
  • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
  • Jos käytät kertakäyttöisiä suojakäsineitä, riisu ne koskematta käsineiden ulkopintaan: Kertakäyttökäsineiden oikeaoppinen riisuminen.
  • Älä koskettele suojakäsineillä tai likaisilla käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta.
  • Pese kädet suojakäsineiden riisumisen jälkeen.
  • Ohje käsienpesusta ja yskimisestä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos