Helsinki 21.4.2021

Hyvä asiakkaamme,

Maailmalla tapahtuu paljon ja poikkeusolot koronapandemiaan liittyen jatkuvat monessa paikassa ja monilta osin. Ajattelimme, että on tärkeää tiedottaa asiakkaitamme ulkomaan muuttoihin oleellisesti vaikuttavista asioista.

MERIRAHDIT JA KONTTILIIKENNE

Pandemian aiheuttamien poikkeusolojen takia globaalissa konttiliikenteessä on ollut paljon häiriöitä jo viime vuodesta alkaen. Vapaista konteista on pulaa useilla alueilla (erityisesti Aasiassa), joten kontteja on vaikea saada varattua lastauksiin. Konttipula vaikuttaa merkittävästi merirahtien hintoihin, esimerkiksi Aasiasta Eurooppaan hinnat saattavat olla jopa 3-5 kertaa kalliimpia kuin normaaliolosuhteissa. Rahdit myös muuttuvat nopeasti. Otamme nämä seikat huomioon tarjouksia laatiessamme ja tarkistamme rahtitilanteen kontin laivaushetken mukaisesti.

Varustamoilla on ollut vaikeaa vahvistaa konttien saatavuuden lisäksi myös laivatilaa Suomesta lähteville konteille ja tämä puolestaan aiheuttaa viiveitä laivausten ja muuttojen kokonaiskestoon, riippuen kohteesta ja reitistä (arvioilta 1-3 viikkoa pidempiä kokonaiskestoja esimerkiksi USA:han tai Aasiaan). Suezin kanavan tapahtumat ja niiden kerrannaisvaikutukset tulevat heikentämään tilannetta vielä pitkään. Tiedotamme konttien saatavuudesta ja laivaustilanteesta asiakkaita tarjouspyynnön sekä tilausvahvistuksen yhteydessä. Konttien saatavuus sekä viiveet laivauksissa saattavat aiheuttaa tarvetta välivarastoinnille sekä muita mahdollisia lisäkustannuksia. Näistä tiedotamme aina tilanteen mukaan.

LENTORAHDIT

Lentorahtitilanne on palautumassa lähelle normaaliolosuhteita ja lentorahdin saatavuus on parantunut huomattavasti alkuvuoden aikana. Lentorahtien hinnat ovat edelleen korkeat ja muuttuvat lähes viikoittain, riippuen hieman kohteesta ja ajoituksesta. Lentorahtien kestot ovat normaali tasolla, pieniä viivästymisiä saattaa ajoittain ilmetä. Tiedotamme merkittävistä muutoksista tarpeen mukaan.

MAANTIERAHDIT

Maantieliikenteessä Suomesta Eurooppaan ja toisin päin ei ole ollut merkittäviä haittoja pandemian aikana. Kuorma-autot kulkevat normaalien aikataulujen puitteissa, noudattaen maakohtaisia määräyksiä ja rajoituksia pandemiaan liittyen. Rahtien hinnat ovat jonkin verran nousussa johtuen polttoaineen hinnan kehityksestä.

ULKOMAAN MUUTTOJEN SESONKI

Kansainvälisten muuttojen kiireisin aika on alkamassa. Perinteisesti ulkomaan muuttojen sesonki ajoittuu toukokuun lopusta elokuun loppuun mutta jo viime vuonna sesonki oli hieman normaalia pidempi. Ennusteiden mukaan tulevasta kesästä on tulossa poikkeuksellisen kiireinen jo toukokuun alusta alkaen. Suosittelemme aloittamaan muuttojen suunnittelun hyvissä ajoin sekä vahvistamaan tilaukset mahdollisimman pian, jotta voimme varata tarvittavat resurssit sekä rahtikaluston ja aikataulut (meri- ja lentorahti) ennakkoon. Erityisesti kesä-heinä-elokuu sekä kuunvaihteet tulevat olemaan ruuhkaisia ajankohtia.

YHTEYSTIEDOT JA TIEDUSTELUT

Mikäli teillä on kysyttävää edellä mainittujen asioiden lisäksi muista kansainvälisiin muuttoihin liittyvistä asioista, olemme tavoitettavissa:

Antti Lind: +358 9 1251 370 / antti.lind@victorek.fi

Michael Cedercreutz: +358 9 1251 200 / michael.cedercreutz@victorek.fi

Charles Gray: +358 9 1251 390 / charles.gray@victorek.fi

Kommentoi